Ahad, Jun 26, 2016

Rutin kecantikan muka

Hai semua! Baru rasa nak share tentang rutin kecantikan muka dan diri aku. Selama ni kan, orang ada mencari satu tips macam mana nak jaga kulit. Tapi, aku ada tips tersendiri macam mana aku nak jaga kulit aku. Most important sekali, jangan malas! Kalau korang malas dengan tak konsisten, hmm aku tak boleh lah nak tolong korang lagi. Haha! Sebab nak cantik kena konsisten, bukan sekejap pakai, sekejap tak. Okey, jom tengok apa rutin harian aku jaga kulit muka.

1.       Ephyra Collagen Drink
Yang ni aku start makan setahun yang lepas. Aku konsisten makan selama 9 bulan saja, sebab aku ada digestion problem waktu tu. Jadi aku makan selang-selang. Ada lagi 3 sachet yang masih aku simpan. In case kalau aku nak minum, aku bancuh. Ephyra ni bukan saja untuk kulit ja tau, dia ada merawat jika kita ada gatal-gatal ke, demam ke memang elok la kalau minum. Korang cuba tengok ig akak Memey kita. Hari-hari dia minum tanpa skip. Wah! Aku tabik la dengan dia. Sebelum ni kulit dia gelap, tengok je sekarang, comel je kan. Ephyra ni bagus untuk ibu menyusu jugak tau. Banyak feedback yang kata bagus. Rasa? Haa, rasa dia macam minum jus oren je. Tambah-tambah lagi kalau bancuh dengan air sejuk. Memang lega tekak rasa. Tapi kalau nak lagi better, cuba bancuh dengan suam not air panas okey. Nanti segala protein dia khasiat semua hilang. Jangan terkejut, Ephyra dapat merawat kanser jugak tau.  Sekali sehari dah cukup. Dalam aku menaip ni aku minum lagi Ephyra. Sebab rasa dia sedap dan merawat jerawat tau! Aku ni ada jerawat yang teruk start darjah 2 lagi. Mungkin semua orang rasa pelik, tapi memang betul. Aku naik form 1 baru kurang. Harga dia cuma RM197 untuk SM dan RM207 untuk SS untuk 30 sachet. Nak harga promosi? Cuba korang cari dealer sah Ephyra. Korang bakal dapat free gift lagi. Boleh lawat di laman web di http://www.oceanlife2u.com

2.       Facial Spray & Tonner Eh Skinz
Ha, yang ni aku dah review dalam entry aku yang lepas. Fungsi facial spray ni adalah khas untuk mengecutkan jerawat dan juga untuk menyeimbangkan PH kulit kita. Kulit kita kan akan jadi kering lepas cuci muka, sebab tu disarankan memakai toner. Toner ni warna pink. Bau dia macam strawberi. Hehe. Nasib je aku tak minum. Kang tak pasal-pasal batal puasa aku. Ada orang tanya aku, macam mana nak pakai? Spray dulu kea tau toner dulu? Nah, ini jawapannya-cc kak Eyqa.

-Pakai toner dulu baru spray
-Spray 10 cm jarak dari muka kalau tak pakai make up. Yang pakai make up 20 cm.
-Lepas tu boleh la apply serum. Ikut la serum apa pun. Cuma tak boleh campur 2 serum dalam satu masa.

3.       Serum
Haa, aku start apply serum ni dari tahun lepas lagi. Sebab aku selalu tengok orang Korea jaga kulit diaorang. Kulit pun perlu jaga jugak tau. Yang ni boleh tengok entry aku yang lepas. Ada 12 jenis serum yang boleh korang pilih. Tapi aku pilih lightening, tightening dan juga oxygenating untuk kulit yang ada pori dan juga berminyak. Kadang-kadang tu malas juga nak apply serum. Aku pakai krim je. Serum letak dalam suhu bilik okey. Ataupun dalam peti sejuk. Tapi sekarang, tak boleh malas. Haha! Barulah kulit glowing gituh..

1 comment

27 Jun 2016 9:34 PTG

serum tak pakai. tp every night pakai mask.

Catat Ulasan