Advertisement

Main Ad

House of Gucci (2021) diinspirasikan daripada buku The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed oleh Sara Gay Forden.





House of Gucci (2021) diinspirasikan daripada buku The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed oleh Sara Gay Forden. Filem ini dibintangi oleh Lady Gaga dan Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Salma Hayek, dan Al Pacino. Tayangan perdana dunia House of Gucci telah diadakan di Odeon Luxe Leicester Square di London pada 9 November 2021. Ia telah dikeluarkan secara teater oleh United Artists Releasing di Amerika Syarikat pada 24 November 2021. Filem ini menerima ulasan yang berbeza-beza daripada pengkritik, ada yang memuji persembahan pelakon, terutamanya Lady Gaga, tetapi mengkritik lakon layar dan nada yang tidak konsisten.

Synopsis

In 1978, Patrizia Reggiani is a young, attractive Italian woman working as an office manager within her father's small trucking firm. At a party, Patrizia meets Maurizio Gucci, a law student and heir to a 50% interest in the Gucci fashion house through his father Rodolfo. Patrizia aggressively pursues Maurizio, charming the awkward and somewhat distant Maurizio into love. Maurizio introduces Patrizia to Rodolfo at a lunch, which goes poorly after Patrizia inadvertently reveals her lower-class roots. Rodolfo later warns Maurizio that Patrizia is only after wealth and tells Maurizio that he will disinherit him if he marries Patrizia; Maurizio chooses Patrizia over his connection to Gucci and leaves the family.

Patrizia and Maurizio marry, and Maurizio takes a job at the Reggiani trucking company. When Patrizia becomes pregnant, she sees her child as a potential avenue for a familial reconciliation. She lets it slip to Maurizio's uncle Aldo that she is pregnant; Aldo is delighted by the news and takes the couple under his wing. Aldo introduces Patrizia to his unintelligent son Paolo, who aspires to be a designer within Gucci despite his lack of talent. Thanks to Aldo, Maurizio and a terminally ill Rodolfo reconcile shortly before the latter's death. Rodolfo writes Maurizio back into his will, but fails to sign a document transferring the Gucci shares to him before he dies. It is implied that Patrizia fakes his signature on the documents, giving Maurizio a 50% interest in Gucci.

Patrizia starts to devise a plot to obtain a controlling interest in Gucci by acquiring some of Aldo and Paolo's shares (the two hold the other 50% interest). She clashes with Aldo over the firm's clandestine sale of cheap "fake" Gucci products on the black market, and begins to consult Giuseppina, a psychic, for guidance. She manipulates Maurizio, who previously had no real interest in managing a fashion house, into taking a more active role in Gucci. Paolo acquires proof that Aldo has been evading taxes in the United States; he gives the proof to Patrizia in exchange for her promise that he will be allowed to design his own line. Aldo is arrested by the IRS and sentenced to a year and a day in prison. Patrizia lies to the Italian police and tells them that Paolo is not authorized to use the Gucci trademark; the police stop the fashion show by force. Patrizia and Maurizio ask Paolo to sell them his shares, but he rebuffs them and cuts all ties between them.

Italian police ransack Maurizio's house and attempt to arrest Maurizio for forging Rodolfo's signature. Maurizio and Patrizia flee to Switzerland, where Maurizio meets his old friend Paola Franchi. After an argument between Maurizio and Patrizia, Maurizio decides that he is tired of his wife's influence on himself and the company. He orders his wife and daughter to return to Italy and begins an affair with Paola. When Maurizio's business plans harm the company, he seeks assistance from equity company Investcorp, through which he hatches a scheme to acquire shares of the company from a now-impoverished Paolo. Aldo returns from prison and immediately realizes what Paolo has done. When Investcorp offers to buy Aldo out, he refuses until Maurizio reveals himself as the instigator of the deal. Dejected, Aldo sells the shares and cuts contact with Maurizio.

Patrizia attempts a reconciliation with Maurizio, but he flatly refuses to do so. Later, he asks Patrizia for a divorce through his longtime assistant Domenico De Sole, which Patrizia refuses. Maurizio recruits up-and-coming designer Tom Ford to revitalize the company's image through a new line. Ford's products are successful, but Maurizio has so thoroughly mismanaged the company that Investcorp's leaders feel compelled to buy him out, replacing him with Ford and De Sole. Patrizia eventually grows so furious with Maurizio that she asks Giuseppina to help her kill him. Giuseppina puts Patrizia in contact with some hitmen who are "from Sicily." A few days later, the hitmen shoot Maurizio to death in broad daylight outside his residence.

Closing intertitles describe the fate of the remaining characters. Aldo and Paolo died in poverty shortly following the sale of their shares to Maurizio. Patrizia, Giuseppina, and the hitmen are sentenced to long prison terms following their arrest for murder. Gucci is fully acquired by Investcorp and successfully managed into the present; no Gucci family members remain at the company.





Aku tertarik dengan sinopsis filem ini dan aku cuba mencari siapakah pemilik diri jenama Gucci ini. 

Gucci ini diasaskan oleh Guccio Gucci pada tahun 1921 di Florence, Itali. Pada waktu itu, jenama Gucci ini telah menjadi terkenal kemudian memasuki negara-negara Eropah. Namun pada lewat tahun 1980-an dan awal tahun 1990-an, ketika itu jenama ini mulai berada di ambang keruntuhan. 


Guccio Gucci-usahawan Itali

Pada tahun 1948, Maurizio Gucci dilahirkan di Florence dan beliau adalah anak kepada pelakon Itali iaitu Sandra Ravel dan Rofoldo Gucci.Pada masa kelahirannya, kedai datuknya merupakan tempat menjual barangan yang diperbuat daripada kulit terkenal dengan golongan bangsawan di bandar itu dan kemudiannya masyarakat yang berkasta tinggi di Itali.


Maurizio Gucci

Selepas Perang Dunia Kedua, kekayaan dan nama keluarga ini menjadi buah mulut sehingga di peringkat antarabangsa apabila mereka mencipta "Bamboo Bag" yang popular. Mereka kemudiannya membuka kedai di seluruh Eropah, kemudian di Fifth Avenue di New York. Guccio kemudiannya meninggal dunia pada tahun 1953, meninggalkan kekayaan dan perniagaan kepada anak-anaknya untuk mengendalikan syarikat itu selama beberapa dekad. 




Namun begitu, Maurizio tidak mahu mengikut jejak ibu dan bapanya menjadi seorang pelakon di Hollywood, sebaliknya dia mahu mengembangkan perniagaan datuknya. Menjelang 1970-an, jenama Gucci menjadi terkenal dan lebih besar daripada apa yang diimpikan oleh Guccio. Pada tahun 1973, beliau mengahwini Patrizia Reggiani, seorang wanita yang tidak direstui oleh bapanya. Reggiani merupakan anak luar nikah selepas bapanya yang juga ahli perniagaan mempunyai hubungan sulit dengan ibunya yang miskin. Rodolfo merasakan dia tidak sesuai dengan anaknya. 

Perkahwinan Maurizio dan Reggiani

Namun begitu, Reggiani menikmati kemewahan dan kemewahan yang ditawarkan oleh keluarga Gucci. Dia pernah berkata, "Saya lebih suka menangis dalam Rolls-Royce daripada gembira menaiki basikal."
Sedekad selepas perkahwinan Maurizio dan Reggiani, Rodolfo meninggal dunia dan Maurizio mewarisi saham majoriti empayar tersebut. Pada tahun 1984, beliau menyaman bapa saudaranya, Aldo untuk mengawal sepenuhnya syarikat itu. Dua tahun kemudian, Aldo dimasukkan ke dalam penjara kerana gagal membayar cukai.

Pada tahun 1985, Maurizio berpisah dengan isterinya dan meninggalkan dua anak perempuan mereka untuk bersama dengan perempuan simpanannya iaitu pereka dalaman Paola Franchi. Mereka rasmi bercerai pada tahun 1991. Reggiani telah dilaporkan mengumpul 500 ribu dolar dalam nafkah tahunannya. Pada masa ini, Maurizio berbelanja dengan boros dan menjelang tahun 1993, beliau terpaksa menjual saham syarikatnya. Investcorp membelinya dengan harga 120 juta dolar dan menandakan kali pertama dalam sejarah 72 tahun syarikat itu bahawa seseorang selain ahli keluarga Gucci mengawalnya. 

Sementara itu, Reggiani berasa kesal dan marah. Dalam dokumentari 2021: Lady Gucci, dia berkata selepas perpisahan mereka, "Saya pernah pergi dan meminta semua orang malah penjual daging untuk membunuhnya. Adakah sesiapa berani membunuh suami saya?"

Akhirnya, Reggiani dapat mengotakan janjinya. Pada pagi 27 Mac 1995, Maurizio sedang berjalan ke pejabatnya di Milan dan dia didatangi oleh seorang lelaki berpakaian kemas. Lelaki itu melepaskan tembakan. Maurizio ditembak 3 kali di belakang dan sekali di kepala. Pada ketika itu, beliau berumur 46 tahun. 




Aku tak sabar untuk menontonnya dan aku akan bagi review sejauh mana filem ini gempak atau tidak berbanding kisah benar yang asal. Sekian ini sahaja entry kali ini, jika korang suka atau korang dah tengok, korang boleh komen di bawah ya. Terima kasih. Bye!






Post a Comment

7 Comments

  1. bersabarkan ulasan awal macam berat tetapi best cerita.

    sarat mesej dan pengajaran berguna kepada para penonton

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul macam berat sebab dia berdasarkan kisah benar daripada buku kan, harap filem ni tak mengecewakan lah

      Delete
  2. Nampak hidup penuh dgn kemewahan tp duit xboleh beli kebahagiaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. kekayaan tak boleh bawa bahagia pun. bila dah tamak ini lah jadinya. katanya anak dia dah hidup keluarga sendiri, dah tak peduli dekat mak diorang.

      Delete
  3. lada gaga tak pernah tak win. hehe

    ReplyDelete