Drama: Love and Fortune
Country: Thailand
Episodes: 14
Aired: Dec 13, 2021 - Jan 25, 2022
Aired On: Monday, Tuesday
Original Network: GMM One
Duration: 1 hr. 30 min.
Content Rating: 13+ - Teens 13 or older
Native Title: วานวาสนา
Also Known As: Wan Wassana , Wan Watsana
Screenwriter: Kate Pimmada Pattana-alongkorn, Ying Wanwipa Samngamjam, Apisara Vongsorn, Nonthaphorn Praphaphorn, Monthep Hongkaew, Thanatcha Taweewong
Director: Warot Kongkalai
Genres: Romance, Drama
Tags: Adapted From A Novel

Synopsis

Wan Wassana ” is the story of Chok (Toy-Pathompong), a very unlucky young man where fate plays a prank had to be separated from their family at a young age. He learns the truth about the family one day, so he decide to go in search of his true birthplace. Fate has led him to fall in love MR Petchwasee (Bind-Sireethorn), a noble woman with a good heart, without knowing that she is the fiance of Panumas (New-Thitipoom) or Chaiphas Rajanikul, a handsome young man with a distant future. (Source: One31)


Pelakon

Main Role

Toy Pathompong Reonchaidee as Chok [Mom Chao]
Bint Sireethorn Leearamwat as Wasee [Mom Luang]
New Thitipoom Tacha-apaikun as Chaiphat [Mom Chao]
Paifah Orranut Ounsawad as Pim

Support Role

Panward Hemmanee as Euang
Suzana Renaud as Suphawadee
Kelly Rattapong Tanapat as Chaiphong [Phra Ong Chao]
Not Vorarit Fuangarome as Manus
Kaew Apiradee Pawaputanont as Khunying Phojjanit
Pupae Ramawadee Sirisuka as Kulab [Mom Ratchawong]
Lay Talay Sanguandikul as Mark
R Arnuttaphol Sirichomsaeng as Than
Pu Kittipong Pluempredaporn as jet
Ying Linpita Jindapoo as Bua
Deuan Prima Ratchata as Saiyood
Prab Yuttapichai as Chon
Arunothai Naruenat as Yam
Angpao Thankorn as Kanlayawuttipong

Guest Role

Noon Daran Thitakawin as Manee
Tao Sarocha Watittapan as Mali
Noi Nuttanee Sittisamarn Mom


REVIEW

Drama ni aku tengok dekat Youtube Channel One31 HD. Sebab ada english subtittle. Dia punya penantian tu satu penyeksaan haha. Sebabnya aku boleh tahu drama ni, aku ada masuk lah group cerita-cerita Thailand dekat Facebook, masa tu diorang ada bagitahu episod 1 dah ada tekan main channel dia. Aku pun apa lagi, aku pun tengok. Nak tunggu diorang complete kan semua episod tu ambil masa lima bulan tau. Haha. Aku sampai tak boleh move on dengan cerita ni, aku sanggup translate apa yang diorang cakap sebab nak bagi faham jalan cerita. Gigih tu gigih haha. 

Cerita ni mengisahkan Chok, yang terpaksa melalui kesusahan akibat dia dibawa lari oleh Manas, seorang pekerja di istana. Sebabnya, mesti dia akan dibunuh oleh mak tirinya iaitu Mom Euang. Dia punya jahat nak kan harta tu sanggup nak bunuh semua anak-anak suaminya sendiri. Dia kecewa sebab tak ada anak, dan dia takut semua harta tu jatuh ke tangan anak-anak suaminya. 


Konflik berlaku bila Chaipat, abang kandung kepada Chok yang ketika itu tak tahu lagi Chok tu adik kembar nya, merasakan merampas kebahagiaan dia, mak dan ayah dia dan jugak tunang dia, Wasee. Sebab itulah Chaipat sampai satu tahap dah tak ada cinta dekat Wasee. Wasee pun bila tahu, dia agak kecewa dan lega sebab dia sebenarnya tidaklah mencintai Chaipat. 

Secara personalnya, aku suka cerita yang macam ni, sebab bagi aku konflik dia taklah terlalu berat. Light-light sahaja. Ada part yang lawak jugak. Jadi, korang taklah bosan untuk tengok. Part sedih bagi aku bila Chok kena perintah sebat sebab dia secara tak sengaja bawak Wasee pulang ke rumah, dah la waktu tu rantai dia kena curi. Wasee nak tolong pun kena marah dengan mak dia. Mak dia cakap Wasee tak layak kawan dengan Chok sebab Chok ni hanya hamba. 

Bila semua orang tahu Chok itu anak kepada raja, semua orang terkejut. Chok tahu last sekali yang dia sebenarnya anak raja. Dah la dia selalu tolong raja tu, masa pergi kuil dan selalu datang masa majlis tari menari Wasee dan Chaipat. 

Rating aku bagi dalam 7/10. Kalau korang nak tengok, korang boleh search je Wan Wassana dekat youtube. Nanti dia akan keluar. Okey, sekian sahaja post untuk kali ini.