Advertisement

Main Ad

Tips Naikkan Income USD Google Adsense Part 3 I Bagaimana 'Reduce Javascript Execution Time in Google Page Speed.'


Tips Naikkan Income USD Google Adsense Part 3: Bagaimana 'Reduce Javascript Execution Time in Google Page Speed' I Selamat pagi semuanya. Semoga hari ini lebih baik daripada hari sebelumnya. Baiklah, mesti korang sudah membaca tips bagaimana hendak menaikkan income Google Adsense part 1 dan 2 bukan? Adakah tips tersebut korang rasa berguna? Kalau korang rasa berguna, korang boleh berikan komen di bawah. 

Baca juga: Tips Naikkan Income USD Google Adsense Part 1

Baca juga: Tips Naikkan Income USD Google Adsense Part 2

Baiklah, aku akan kongsikan sejauhmana kelajuan loading blog korang memberi impak kepada peningkatan income Google Adsense. Sekarang ini penggunaan Javascript amatlah popular dalam kalangan blogger bukan? Bukan sahaja di blog malah penggunaan Javascript ini semakin mendapat tempat untuk diletakkan di laman web, memuatkan data dinamik serta memberikan special effect kepada sesebuah laman web. 

Namun begitu, penggunaan secara berlebihan menyebabkan blog dan laman web korang akan menjadi sangat lambat untuk loading, semestinya akan memberikan masalah kepada pengunjung blog korang pada masa itu untuk mencari maklumat. Seperti yang terjadi pada diri aku sendiri. Aku semestinya mahukan mahukan maklumat secara pantas untuk membuat sesuatu assignment. Namun blog atau laman web yang aku inginkan maklumat tersebut mempunyai masalah-ambil masa yang lama untuk loading. Ini bukan masalah internet ya. Ini masalah penggunaan Javascript yang terlalu besar saiznya. Bukan itu sahaja, masalah loading terlalu lama  akan menjejaskan SEO blog korang. Jadi, jangan ambil mudah ya.

Bagaimana untuk memeriksa tahap kelajuan blog korang? Korang boleh ke Google Pagespeed Insights ataupun GT Matrix. Aku guna Google Pagespeed Insights sahaja untuk check tahap kelajuan blog aku. Ini adalah resultnya.

Dalam Google PageSpeed ​​Insights jika kelajuan blog korang adalah antara:

0 hingga 49 - Isyarat Merah, yang bermaksud bahawa blog korang loading dengan perlahan.
50 to 89 - Isyarat Oren, yang bermaksud bahawa blog korang loading dengan sederhana
90 to 100- Isyarat Hijau, yang bemaksud bahawa blog korang loading dengan laju
Sumber: Share Collections.com

Blog aku



Bila jadi macam ini, janganlah risau. Ada jalan penyelesaiannya. Tapi diingatkan bahawa korang kena preview dahulu sebelum guna dan tak semua template blog dapat support dengan cara ini ya. Jadi, hati-hati. Akan aku kongsikan langkah-langkahnya bagaimana nak 'Reduce Javascript Execution Time in Google Page Speed.'

1. Log in masuk ke Bogger. Pergi ke Theme
2. Edit HTML
3. Control+F dan search kod ini : ajax.googleapis.com
4. Korang akan dapat cari kod itu atau kod yang seangkatan dengannya. 
5. Delete seluruh kod jQuery script dan gantikan dengan kod di bawah. Contoh kod jquery script itu adalah seperti ini atau seangkatan dengannya:
 
Delete kod ini ya

Gantikan dengan kod ini:

 <script id='script-batch' type='text/javascript'>  

     (function(d){  

       var js = d.createElement(&#39;script&#39;); js.async = true; js.defer = true;  

       js.src = &quot;https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js&quot;;  

       d.getElementsByTagName(&#39;head&#39;)[0].appendChild(js);  

     }(document));  

  </script>  


6. Klik Save dan siap! Pastikan korang preview dahulu barulah tekan Save.  

*REVIEW: Aku sudah guna dan alhamdulillah, nak loading blog tu sangat laju. Tapi aku ingatkan, apabila kita sudah Reduce Javascript, kita akan berhadapan dengan masalah beberapa widget di blog tidak berfungsi. Dia berfungsi tapi tak keluar gambar icon begitulah. Jadi, korang please tolong preview dahulu sebelum save ya. 

Setakat ini sahaja entry untuk pagi ini. Semoga entry ini bermanfaat untuk korang. 

Post a Comment

5 Comments

  1. Good tips..
    Tadi cuba bila search tak detect ajax tu..
    Maksudnya xde dlm html Aini ke..? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak detect ajax tu maksudnya dalam template aini takde lah. mesti dia guna terms yang lain

      Delete
  2. OM cari kode ajax tu tak ade pun.. mcm mana eak?

    ReplyDelete