Tuesday 30 November 2021

Tips Naikkan Income USD Google Adsense Part 2Tips Naikkan Income USD Google Adsense Part 2 I Selamat malam semuanya. Semoga hari ini korang akan lebih bersemangat. Sebelum itu, kita hendaklah mengucapkan rasa syukur kepada Allah kerana dengan izin dan kurnia-Nya, kita dapat menghirup udara yang segar pada hari ini. Alhamdulillah. 

Ramai yang sudah menjana pendapatan dengan menulis blog dengan percuma tidak perlu membayar yuran tambahan untuk menaikkan trafik di blog mereka. Menulis konten yang berkualiti memang amat memerlukan masa, bahkan ada yang sampai bertahun-tahun menulis barulah dapat mencapai trafik yang tinggi. Kuncinya adalah sabar dan konsisten menulis untuk menaikkan income USD di Google Adsense. 


Baca juga: Tips Naikkan  Income USD Google Adsense Part 1

1. Kenalpasti target/audiens di blog 
Inilah tips yang paling penting jika korang ingin menjana pendapatan yang tinggi di blog. Agak logik jika trafik di blog korang tinggi tidak mustahil pendapatan yang korang akan perolehi juga tinggi. Hal ini kerana, korang akan mudah untuk menaikkan income USD korang berdasarkan Cost Per Click (CPC) di blog. Namun begitu, usahlah korang sedih kalau trafik di blog korang tak tinggi. Blog aku sendiri trafik tidaklah tinggi, namun masih boleh mendapat sekurang-kurangnya 1 USD sehari jika aku rajin update post dan artikel yang menarik. Sebab itulah aku mesti kenalpasti siapa audiens yang membaca blog aku. Kebanyakkan daripada mereka suka membaca tips, lifestyle dan tutorial di blog aku. Jika korang punya pembaca blog suka membaca tentang kecantikan, korang tulislah pasal kecantikan sesuai dengan niche korang okey. Biar sedikit-sedikit belajar menulis, inshallah suatu saat nanti, korang mesti pro dalam menulis artikel SEO. Aku sendiri pun masih belum pandai nak menulis artikel SEO, tetapi aku cuba. 


Betapa ramai yang menulis artikel SEO tetapi sebenarnya tidak menepati syarat yang ditetapkan? Ini akan menyebabkan blog susah untuk muncul di carian Google, bahkan mereka sudah berhabis duit untuk mempromosikan blog mereka sedangkan masih terdapat cara yang mudah untuk dilakukan secara percuma. Untuk memiliki ciri post SEO-friendly ataupun mesra dipanggil mudah dicari oleh sistem enjin carian, penulis blog perlulah check post atau entry mereka memiliki kriteria berikut,

1. Memiliki Struktur Heading yang Sesuai
2. Dilengkapi dengan Internal Link
3. Memiliki Keyword yang Tepat
4.Mudah Dibaca Robot dan Manusia
5.Tidak Terlalu Panjang dan Tidak Terlalu Pendek

Sumber: Sasana Digital
 
2. Beri masa untuk Google indeks artikel anda
Income USD di Google Adsense agak sukar untuk naik sekiranya kalau korang tidak sabar dan cepat berputus asa. Sebenarnya, pihak Google perlukan masa sekurang-kurangnya dua hingga tiga bulan sehinggalah link blog korang itu akan muncul di paparan utama carian. Jadi, korang kena teruskan menulis konten yang berkualiti sesuai dengan niche korang. Untuk blogger yang beginner, korang boleh mulakan dengan menulis konten lifestyle korang. Ini sangat mudah dan kebanyakkannya para pembaca suka membaca konten sebegini kerana ianya berkait rapat dengan kehidupan harian. 

Apakah itu niche?
Sebelum ini aku ada terangkan secara ringkas apa itu niche. Kali ini aku terangkan secara lebih terperinci mengapa pemilihan niche itu amat penting. Niche ini adalah lebih kurang kepada apa tema blog korang secara overall, korang lebih dominan mahu tulis konten apa, macam blog aku aku suka tulis niche tips-tips, review, lifestyle,isu semasa,kesihatan dan sedikit hiburan. Jadi, bila korang sudah tetapkan korang sudah tahu nak tulis tema apa, senanglah korang ada idea untuk menulis konten yang berkualiti. Kenapa pentingnya niche ini sampaikan banyak tips-tips blogger yang lain amat tekankan penulisan niche ini? 

Kepentingan niche pada blog
a. Blog kita akan mudah dicari oleh enjin carian serta berada dalam ranking tertinggi. Sebab itulah korang kena kenalpasti niche tentang apa yang dicari oleh pembaca. Seperti masalah apa yang dicari oleh pembaca dan mereka mencari jalan penyelesaian di blog. 

b. Pemilihan keyword yang tepat iaitu korang kena pastikan tajuk dan post blog korang amat sesuai dan tepat. Jangan pula tajuk tulis makan ikan, tapi bila baca di blog tu korang tulis makan ayam. Ha, kan dah lari tu. Bukan lari sikit, dah lari jauh banyak tu. Naya pak karimmmm saja kalau tersalah tulis tajuk dan post menyebabkan keyword korang tak selari. 

c. Dengan penulisan niche inilah korang dapat menarik minat pembaca datang ke blog korang. Jadi setiap post korang tu, korang selitkanlah backlink post korang yang lama-lama itu, bukan apa, nak bagi mudah pembaca baca entry korang dan yang paling penting nak bagi pembaca terus melekat dengan blog korang tu lagi lama. Biar sampai dia tak nak balik haha..Secara tak langsung, trafik blog korang akan meningkat dan pihak Google akan indeks blog korang sebagai carian utama. 

3. Gunakan Google Search Console dan Google Analytics
Mengapakah Google Search Console dan Google Analytics ini amat penting untuk korang yang nak naikkan trafik blog? Aku baru sahaja sign up minggu lepas, aku baru tahu rupa-rupanya Google mempunyai features yang baru.  Menggunakan Google Analytics ini dapat membolehkan kita melihat sejauh mana trafik blog kita berkembang, jika ada penurunan kita boleh semak dengan segera. Ha, itu lah yang best mengenai Google Analytics. Bagaimana nak sign up? Aku kongsikan video di bawah nanti. Pastikan korang sudah ada akaun Google ya. 

Fungsi Google Search Console pula membolehkan kita membaiki error dan performance blog kita. Yang menariknya, kita boleh lihat keyword dan post mana yang pembaca kita suka. Ini dapat membantu korang menulis dan menetapkan niche yang sesuai untuk blog korang. Hebat bukan?


Baiklah, sekian sahaja untuk entry kali ini. Moga bermanfaat untuk korang yang mahu menulis artikel dan konten yang berkualiti ya. Segala cadangan dan penambahbaikan korang boleh sahaja komen ataupun menghantarkan emel kepada aku. Inshallah akan aku reply.Terima kasih kerana singgah membaca di blog ini. Bye!

14 comments:

 1. terima kasih share
  izinkan sy share ya di my group belajar buat blog
  semoga awak diberi kesejahteraan kehidupan

  ReplyDelete
 2. trafik tinggi tu yg bantu utk naikkan income tapi itulah bukan senang nak buat entry yg hits. memang kena byk bersabar kalau nak jana pendapatan melalui bloggin ni. btw nice sharing nurin :)

  ReplyDelete
 3. Kesabaran yg tinggi perlu ada.. nk trafik tinggi makan bulan dan tahun

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu. nak aktif balik blog ni ya allah...memang amik aura dulu laa.

   Delete
 4. bagus sharing macam ni. Simple aand mudah difahami. :)

  ReplyDelete
 5. Tq atas perkongsian, I really need this!

  ReplyDelete

Popular Posts