Monday 14 February 2022

Rawa Rontek I Ilmu Badan Putus Bersambung Kembali

Selamat malam korang. Aku harap korang sihat-sihat sentiasa hendaknya. Baiklah, aku ingin berkongsi salah satu ilmu kebal yang sebenarnya syirik dalam Islam. Aku selalu follow seorang Youtuber ini di Youtube. Perkongsiannya yang menarik membuatkan aku untuk berkongsilah dengan korang ilmu-ilmu yang digunapakai oleh zaman datuk nenek kita dahulu. Sungguhpun begitu, ilmu sebegini tidak wajar diamalkan sebab bercanggah dengan agama Islam. 

Ilmu silat di Nusantara ini sangatlah popular ketika dahulu. Nak katanya ilmu silat ini boleh kebal dan kekal hidup selama-lamanya. Ilmu ini dikenali sebagai Rawa Rontek atau Panca Pesona. Sedap jugak nama Panca Pesona ni kan? Haha. 

Cabang silat


Cabang silat terbahagi kepada dua, iaitu cabang ilmu putih dan cabang ilmu hitam. Cabang putih menggunakan ayat suci al-quran. Sebelum nak silat tu, diorang akan berzikir dahulu. Macam aku dulu, pernah masuk sekejap kem silat gayung. Tapi iyalah, orang dah kurang pengalaman, seminggu sahajalah. Cabang hitam pulak menggunakan ilmu hitam. Maksudnya menggunakan jin dan syaitan untuk mendapatkan kekebalan. Rawa Rontek ini tergolong kepada cabang ilmu hitam. 

Apa itu Rawa Rontek?


Rawa Rontek ini merupakan ilmu persilatan lama, yang datang dari Jawa Nusantara dan juga Tanah Melayu. Asalnya, silat ini datang dari Jawa, namun berkembangnya ilmu persilatan ini membuatkan ilmu silat ini datang ke Tanah Melayu. 

Dikatakan Rawa Rontek ini kekal abadi dan kebal seumur hidup. Maksudnya kalau hunus pisau pun tak lut. Rilek saja. Paling powerlah orang cakap silat ini waktu tu. Sebab apa, iyalah dah guna jin dan syaitan memanglah power. Hebat semacam. Ilmu  Rawa Rontek ini dikatakan paling sukar untuk diamalkan kerana bukan semua orang mampu untuk menghadapinya. Mesti kena pass Level 1 sampai Level 8. Eh, dah macam game pulak ye. 

Bagaimana untuk berguru?


Mestilah kena cari guru yang betul. Masa ini sampai satu tahap kena bertapa selama 80 hari. Masa tu, kena berzikirlah. Tapi, kena lah berzikir tu bukan zikir ayat suci al-Quran. Dia berzikir jampi serapah gais. Entahlah zikir pemuja syaitan kot. Selama 80 hari tu mulut tak berhenti untuk berjampi serapah itu lah. 

Keistimewaan Rawa Rontek


Kelebihannya ada banyak. Ilmu ini dikatakan dapat menyambung kembali anggota badan yang putus. Umpamanya, jika bersilat lepastu kalau badan putus, dia boleh menyambung kembali tau.Macam biasa elok sahaja. Tak ada kecederaan. Ada juga anggota badan tersebut terbang sebelum mencantum kembali ke badan pemilik asal. Walaupun kena penggal kepala sekalipun. Seram tak seram?

Sebab itulah ilmu ini amat digeruni sebab susah sangat nak bunuh. Tapi tahukah korang, ilmu ini susah nak bunuh sebab kena menjaga satu benda, atau senang cakap orang panggil jenglot. Ha, benda inilah pengamal ilmu Rawa Rontek amalkan. Contohlah kalau termiss bagi makan, benda ini kemungkinan akan makan tuan dia balik. 
Macam mana nak bunuh pengamal Rawa Rontek?


Setiap pengamal ilmu pasti ada kekurangannya. Namun terdapat beberapa cara untuk musnahkan ilmu Rawa Rontek ini. Cara yang pertama, korang kena curi patung jenglot ini dan membakarnya. Jadi, si pemilik ilmu ini akan berubah menjadi manusia biasa, tidak akan menjadi kebal lagi. Cara yang kedua adalah ilmu ini dikatakan berasal daripada tanah, jadi pemilik ilmu ini hendaklah diikat dan pastikan kakinya tidak jejak tanah. Setelah itu, kita boleh membunuhnya.

Sebagai kesimpulannya, ilmu ini merupakan satu ilmu yang susah sangat untuk kita dapat sebab ilmu ini berat. Tak semua orang mampu amalkannya. Dah nama pun ilmu kebal, bayangkan dah umur 80 tahun pun muda remaja sahaja. Melainkan dia mewariskan ilmu tersebut kepada orang lain, barulah dia kembali kepada wajah dan rupa asal. 

Entahlah, nak hidup lama-lama pun buat apa. Allah dah tentukan ajal kita.Yang penting, kepada pengamal ilmu ini segeralah bertaubat kepada Allah selagi hayat masih ada. 

Baiklah, setakat ini sahaja entri aku untuk kali ini. 5 comments:

Popular Posts