Thursday 13 January 2022

5 Tips Untuk Bangkit Pada Tahun 2022

5 TIPS UNTUK BANGKIT PADA TAHUN 2022✊🏻

Pejam celik pejam celik, tidak sedar jam berdetik begitu pantas. Matahari berganti bulan, siang berganti malam, hari berganti minggu. SubhanAllah. 

Sahabat, hari ini genap sudah 12 hari kita memasuki tahun 2022. Bagaimana azam tahun baru? Apa khabar iman dan amalan yang amat dirindu? Sudahkah diri bangkit daripada masa lalu? 

Bangkitkan semangat kita dalam menjalani tahun 2022 supaya lebih optimis dan menambah keimanan. Tapi bagaimana caranya? Ada beberapa tips yang ingin saya kongsikan dengan sahabat semua untuk kita sama-sama amalkan. 

1. SEMPURNAKAN WUDUK SEBELUM SOLAT

Ramai daripada kita yang ambil wudhuk sekadar untuk memenuhi syarat sah solat, kan? Selain membersihkan anggota badan, wudhuk juga menyucikan dosa. Setiap kali air mengalir di anggota wudhuk, ia akan keluarkan juga dosa-dosa daripada tubuh badan. Bahkan di akhirat kelak, ia menjadi anggota yang bercahaya. Wudhuk yang sempurna juga membantu dapatkan solat yang khusyuk.
 
Daripada Abu Hurairah r.a., bahawa beliau mendengar Nabi SAW bersabda:
 
إِنَّ أُمَّتِي يُدْعَوْنَ يَوْمَ القِيَامَةِ غُرًّا مُحَجَّلِينَ مِنْ آثَارِ الوُضُوءِ، فَمَنِ اسْتَطَاعَ مِنْكُمْ أَنْ يُطِيلَ غُرَّتَهُ فَلْيَفْعَلْ 
 
Maksudnya: “Sesungguhnya umatku akan dipanggil pada hari Kiamat dengan dahi, tangan dan kaki yang berseri-seri disebabkan daripada kesan-kesan wudhuk. Barang siapa yang mampu daripada kalangan kamu untuk melebihkan dahinya maka lakukanlah ia.”
(HR Bukhari & Muslim, hadis sahih)

2. KHUSYUK DALAM SOLAT

Solat ibarat kita menjaga hubungan dan ‘komunikasi’ dengan Allah. Apabila kualiti solat dijaga, insyaAllah kualiti iman juga bertambah. Saya amat yakin, orang yang khusyuk dalam solat ialah orang yang tenang dalam menjalani kehidupannya.Orang yang berjaya tawan hatinya untuk khusyuk, tak mustahil dia berjaya tawan hatinya untuk lalui ujian hidup dengan tenang dan sabar. SubhanAllah.
 
قَدْ أَفْلَحَ ٱلْمُؤْمِنُونَ (1) ٱلَّذِينَ هُمْ فِى صَلَاتِهِمْ خَٰشِعُونَ (2)
 
Maksudnya : “Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman, (1) (iaitu) orang-orang yang khusyuk dalam sembahyangnya, (2).
 
(Surah al-Mu’minun: 1-2)
 

3. SEDEKAH: IBADAH YANG DIIMPIKAN UNTUK DILAKUKAN SEMULA OLEH ORANG YANG TELAH MENINGGAL DUNIA

Amalan sedekah sering ditangguhkan oleh kita yang masih hidup, tetapi nilainya amat besar buat mereka yang telah mati. Percayalah bahawa harta kita tak berkurang sedikit pun dengan bersedekah. Jadi rebutlah peluang untuk perbanyakkan sedekah sementara masih hidup. Sebagaimana firman Allah SWT: 
 
وَاَنْفِقُوْا مِنْ مَّا رَزَقْنٰكُمْ مِّنْ قَبْلِ اَنْ يَّأْتِيَ اَحَدَكُمُ الْمَوْتُ فَيَقُوْلَ رَبِّ لَوْلَآ اَخَّرْتَنِيْٓ اِلٰٓى اَجَلٍ قَرِيْبٍۚ فَاَصَّدَّقَ وَاَكُنْ مِّنَ الصّٰلِحِيْنَ
 
Maksudnya: “Dan infakkanlah sebahagian daripada apa yang telah Kami berikan kepadamu sebelum kematian datang kepada salah seorang di antara kamu; lalu dia berkata (menyesali), “Ya Tuhanku, sekiranya Engkau berkenan menunda (kematian) ku sedikit waktu lagi, maka aku dapat bersedekah dan aku akan termasuk orang-orang yang soleh.”
(Surah al-Munafiqun 63: 10)
 
4. PERBANYAKKAN ISTIGHFAR
 
Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda:
 
وَاللَّهِ إِنِّي لَأَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ فِي اليَوْمِ أَكْثَرَ مِنْ سَبْعِينَ مَرَّةً
 
Maksudnya: “Demi Allah, sesungguhnya aku beristighfar kepada Allah dan memohon ampun kepada-Nya setiap hari lebih daripada 70 kali.”
(HR Bukhari, hadis sahih)

Tuan Puan, sekiranya Rasulullah SAW yang maksum (tiada dosa) pun memohon ampun daripada Allah setiap hari, apatah lagi kita pendosa yang sentiasa terjebak dengan maksiat? Istighfar dikategorikan sebagai raja zikir, kerana selain menghapuskan dosa, ia juga membantu kita untuk keluar daripada segala permasalahan hidup. SubhanAllah.
 
5. MEMILIH SAHABAT DAN PERSEKITARAN YANG BAIK

Allahu Akbar, benarlah bahawa agama seseorang itu bergantung kepada dengan siapa dia berkawan. Jika berkawan dengan orang soleh, maka kita akan terpengaruh untuk melakukan amal soleh, jika berkawan dengan pelaku maksiat, maka kita akan terpengaruh untuk mengikuti mereka.
 
Daripada Abu Musa r.a., Rasulullah SAW bersabda:
 
مَثَلُ الجَلِيسِ الصَّالِحِ وَالسَّوْءِ، كَحَامِلِ المِسْكِ وَنَافِخِ الكِيرِ، فَحَامِلُ المِسْكِ: إِمَّا أَنْ يُحْذِيَكَ، وَإِمَّا أَنْ تَبْتَاعَ مِنْهُ، وَإِمَّا أَنْ تَجِدَ مِنْهُ رِيحًا طَيِّبَةً، وَنَافِخُ الكِيرِ: إِمَّا أَنْ يُحْرِقَ ثِيَابَكَ، وَإِمَّا أَنْ تَجِدَ رِيحًا خَبِيثَةً
 
Maksudnya: “Perumpamaan teman yang baik dan teman yang buruk adalah seperti seorang penjual minyak wangi dan seorang tukang besi. Adapun, penjual minyak wangi akan memberi kamu (minyak wangi tersebut), atau kamu membeli daripadanya, atau kamu mendapat bau yang harum daripadanya. Sedangkan tukang besi pula, akan membakar bajumu dan juga kamu  mendapatkan bau yang busuk.”
(HR Bukhari dan Muslim, hadis sahih)

Berkawanlah dengan mereka yang banyak mendekatkan kita kepada Allah, dalam masa yang sama ajak dan nasihat juga kenalan kita yang tersasar daripada jalan yang benar. Mudah-mudahan kita dapat bersama mereka memasuki syurga Firdaus Allah SWT.
 
InsyaAllah, sama-sama kita usaha untuk beramal dengan tips-tips ini, dan semoga tahun 2022 menjadi tahun untuk kita benar-benar hijrah keranaNya. 🤲🌹
 
Kredit : ASMA' BINTI HARUN

~~~~~~~~~~


4 comments:

  1. terima kasih atas ingatan..
    tengah cuba memperbaiki diri supaya lebih dekat dgn Allah, lebih tenang

    ReplyDelete
  2. Semoga kita terus istiqomah perbaiki diri dan segala amal. Terima kasih untuk perkongsian ni.

    ReplyDelete

Popular Posts