Seringkali kita akan keliru bagaimana untuk mengenalpasti daun ketumbar dan juga daun sup. Hal ini kerana, kedua-dua daun ini adalah seakan-akan sama. Tidak pelik kita sendiri pun pernah mengalami tersalah beli, betul tak? Baiklah, di sini aku akan kongsikan bagaimana cara untuk mengenal daun ketumbar dan daun sup dengan mudah. 


1. PERHATIKAN LABEL/ NAMA DI PASAR RAYA

Cuba kita perhatikan label atau nama daun-daun ini di pasar raya untuk mengelakkan kita tersalah beli. Ini adalah tips yang paling mudah bagi sesiapa yang masih lagi keliru antara daun ketumbar dan daun sup. Sebenarnya kita tahu daun mana yang kita nak beli, tetapi bila sudah sampai di pasar raya kita akan jadi keliru sekejap. Betul ke daun ini? Persoalan ini yang bermain-main di fikiran. 

Oleh itu, kita perlulah mengetahui nama saintifik kedua-dua daun ini kerana kadangkala sesetengah pasaraya mereka tidak meletakkan nama biasa bagi sebahagian daun. Daun ketumbar dan daun sup juga mempunyai nama-nama yang lain. Antaranya ialah:

Daun ketumbar: Chinese Celery atau Celery Leaves

Daun sup: Coriander Leaves

Cuma jaranglah sekali nama-nama ini digunapakai bagi mengelakkan kekeliruan bagi sesetengah pelanggan. Selalunya nama atau label ini akan letak terus daun ketumbar dan daun sup bagi memudahkan pengguna.2. BAU

Cara untuk kita kenalpasti daun ketumbar adalah daun sup dengan lebih mudah adalah cuba kita hidu aromanya. Aroma kedua-duanya kelihatan sedikit berbeza meskipun nampak sama. Berikut adalah cara bagaimana untuk mengenalpasti daun ketumbar dan daun sup. 

Daun ketumbar: Baunya agak kuat dan sedikit tajam. Ada yang mengatakan baunya seperti bau kumbang yang membuatkan sesetengah orang berasa tak selesa. Namun, terdapat segelintir orang menyatakan baunya tidaklah menusuk hidung, sebaliknya berbau sitrus sekaligus membuatkan kita terbuka selera untuk makan. 

Daun sup: Baunya agak lembut ataupun mild. Contoh yang paling senang, cuba kita hidu sup Melayu. Ha, macam itulah lebih kurang. Lembut dan tak menusuk hidung. 

3. BATANG & DAUN

Batang kedua-dua daun ini mempunyai sedikit perbezaan meskipun akarnya telah dibuang. 

Daun ketumbar: Batang agak pendek tetapi mempunyai daun yang lebih banyak bersaiz kecil

Daun sup: Batang lebih panjang, daunnya lebar tetapi sedikit, jarang-jarang.4. AKAR

Kalaulah kita pergi ke pasaraya dan kita ternampak kedua-dua daun ini dijual dengan mengekalkan akarnya, maka pembelian kita akan menjadi lebih mudah. Sebenarnya akar daun ketumbar dengan daun sup mempunyai sedikit perbezaan ya. 

Daun ketumbar: Akarnya lebih besar dan seolah-olah seperti akar tunjang. 

Daun sup: Akarnya lebih kecil dan nampak agak serabut

Daun ketumbar


Daun sup


5. KEGUNAAN DALAM MASAKAN

Daun ketumbar: Biasanya, daun ketumbar ini banyak digunakan dalam masakan Thai, jaranglah digunakan dalam masakan Melayu. Misalnya Tomyam Thai, kerabu atau Nasi Ayam Thai. Lagi banyak, lagi sedap. 

Daun Sup: Biasanya daun sup ini digunakan dalam masakan Melayu seperti sup ayam, mi goreng dan nasi goreng. Aromanya lebih lazat dan tidaklah berbau kuat jika diletakkan dalam masakan. 


Setakat ini sahaja entri kali ini, moga bermanfaat.